За един чипровски килим

Елегантна еклектика с елементи на соц. и българско етно.

Apartment PZ (1)

 

Елегантно архитектурно решение и визия – този апартамент притежава и двете. Изглежда създаден с лекота и финес и обитаван по същия начин. Мислен във всеки детайл, но удивително цялостен като концепция. Интересен, без да е ексцентричен. Мек и успокояващ, без да е монотонен.


Apartment PZ (2)

Apartment PZ (3)
Архитектурното решение се отличава с функционално използване на всяко пространство. Влизането в дневната е с малко преддверие, без излишно дълги тъмни коридори. Посрещането е впечатляващо с високата до тавана насрещна врата и дизайнерски часовник в дъното на коридора.

Apartment PZ (4)

Apartment PZ (5)


 

Дневната съдържа три отчетливи зони. Мекото сядане и трапезарията са достатъчно просторни и удобни. Находчиво е усвоена конструктивната колона в хола – тя е облечена и се използва двустранно – за телевизор и като етанолова камина, като с нея се изолира и малък кът за четене. Изборът на обзавеждане е акцентът в това пространство. Елегантната еклектика започва от наследствен чипровски килим в червено, който задава линията на игра със стиловете. На този ярък етнофон се противопоставят изчистеният диван и стената полиран бетон с индустриално излъчване. Композицията се допълва от масичка скандинавски дизайн. Трапезарната маса и столовете, които интерпретират съвременно соцестетиката (от забележителното българско студио Design Apparat), отлично се вписват в еклектичния контекст.

Apartment PZ (6)

Apartment PZ (7)

Apartment PZ (8)

Композиционното решение за кухнята е нестандартно – тя преминава покрай един от прозорците, завърта се и завършва в почти пълен кръг, който е с връзка тип барплот към трапезарията. Изцяло в бял лак, кухненската мебел сякаш „изчезва” в пространството и в същото време подсилва усещането за изчистен, съвременен дизайн.

Apartment PZ (9)

Apartment PZ (10)

Apartment PZ (11)

Apartment PZ (12)

Apartment PZ (13)

Apartment PZ (14)

Apartment PZ (15)

Design by Fimera
Photos Alexander Novoselski
Text Antoaneta Baeva