ARCHITECTS OF OUR FUTURE | АРХИТЕКТИ НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ

Автор: Нели Найденова,11.2014
1

 

“We are all on this Earth for some special reason. Never be a prisoner of your past, be the architect of your future.”

Думи на Робин Шарма (роден 1965г.) автор на голям брой бестселъри,  експерт в света на лидерството, управлението  на промяната, личностното развитие и усъвършенстване. Изпълнителен дирекор на Sharma Leadership International INC; негови клиенти са Nike, FedEx, IBM, GM, Microsoft, NASA.

„The best way to predict your future is to create it”

Цитат от Ейбрахам Линкълн (1809-1865), 16-ят президент на САЩ; твърдо се противопоставя на робството; бори се за обединение на нацията; съживява националното банкиране. Линкълн е един от най-влиятелните и дейни президенти в историята на САЩ.

Tова не са просто думи, изречени от хора носени от течението и влияещи се от масовото примирение със случващото се около тях. Това са думи на хора, живели в различни времена, но носещи в себе си свободен дух, смелост и сила да се борят и да отстояват това, в което вярват.

Това, което тези двама мъже са разбрали е било валидно преди повече от 150 години, валидно е сега, ще бъде валидно и в бъдеще.

Живеем във време, в което средата и случващото се около нас се променят с огромна скорост, в което технологиите и развитието им се превръщат в най-мощната сила на света. Време, в което е важно да работим активно, да участваме в случващото се и да се адаптираме към бързо променящата се среда. В лицето на новото и на промяната печелят хората, които предприемат действия. Печелят и оцеляват тези, които са наясно с това което искат, които имат цел и я следват.

2

За да навигираме своето собствено бъдеще трябва да се отучим от това да бъдем пасивни. Важно е да започнем да вървим към целта си, дори и с малки крачки,  но уверени и устремени. Не бива да се страхуваме и срамуваме от грешките си, а да трупаме опит и нови идеи от тях.

Човек не трябва да се бои от предизвикателствата, а да се изправя срещу тях, готов да промени вижданията и разбиранията, наложени му от заобикалящата го среда. Важно е да използваме всяка възможност и всеки шанс, които получаваме. По-добре да се обграждаме с хора, които ни стимулират и вдъхновяват, вместо с такива, които вярват, че нещата се случват сами и възможностите ни са ограничени.

Живеем във време на наистина неограничени възможности, време, в което без проблем можем да вършим работата си от всяка точка на света, време, в което голяма част от задълженията ни могат да бъдат вършени от машини, а ние да използваме тези свободни минути, за да бъдем по-креативни и находчиви. Да се наслаждаваме на живота, да търсим нови възможности и да се грижим по-добре за себе си.

Не е ли креативността нещото, тъй характерно за човека, което е довело до развитието и благоденствието на което се радваме в момента?

Успеха и постиженията идват само когато непрекъснато разширяваме въображаемите граници на възможностите си. Във всички посоки.

Едва ли преди 20 години хората са предполагали, че ще съществуват „умни домове” и „умни градове”, че инфомация от всякакъв вид ще се съхранява в „data clouds”, че хората от цял свят ще споделят мнения и интереси в сайтове като Pinterest,TED, Facebook и YouTube, но това е факт и е само началото.

Важно е човек да вярва в себе си, да не спира и да не се отказва когато получава критики, а да вземе полезното от тях и да го използва. Замисляли ли сте се колко време губим, за да вършим неща които не са нужни, колко процеси можем да променим и оптимизираме, ако спрем за малко и помислим? Точно това е един от плюсовете на навлизащите технологии. Ако ги използваме рационално и ефективно,  ще спечелим ценно за нас време.

За да можеш да градиш бъдещето си трябва да бъдеш лидер – да бъдеш лидер за себе си, да бъдеш дисциплиниран и целеустермен, но да бъдеш лидер и за останалите – да вдъхновяваш хората, да им помагаш да се адаптират, да разберат и да се развиват.

Живеем ли така както мечтаем, или само се борим да оцелеем? Това ли е бъдещето, за което сме мечтали като деца и от кого зависи, ако не от самите нас? В даден момент осъзнаваме, че не  можем да бъдем всичко, което сме искали като малки и тогава трябва да намерим това, което ни прави щастливи и ни кара да се чувстваме на място. Разбира се, промяната не може да се случи изведнъж. Трябва да започнем с малки крачки, с ежедневни подобрения, които с течение на времето ще доведат до осезаеми резултати.

Да мислим свободно за бъдещето – важно е да се научим да забравяме нещата от миналото, които ни подтискат и ограничават. Замисляме ли се в крайна сметка колко от нещата от които се стахуваме се случват?

Личния живот и отношенията с хората са не по-малко важна част от себеизграждането и развитието на човек. В забързаното време, в което живеем е важно да не забравяме да отделяме време и за хората, които обичаме. Да се наслаждаваме на малките и обикновени неща и да се радваме на живота.

Важно е да осъзнаем, че можем да бъдем много повече от това, което средата, обществото и образованието ни ограничават да бъдем.

Ако преди време достъпа до информация е бил органичен, то сега той е необятен. Стив Джобс и Ричард Брансън са един прекрасен пример за това как без да си блестящ ученик и без да имаш диплома от университет можеш да постигнеш всичко. Държим цялата инфомация на света в ръцете си, а изполваме ли я?

3

Искам накратко да спомена няколко примера за млади хора намерили ниша в този на пръв поглед наситен с всичко пазар.

Чували ли сте за Jobio – дигиталният кариерен форум, един иновативен и ефективен начин за намиране на точната работа за млади професионалисти и за по-лесен и качествен подбор на кадри за фирмите.

За Telerik – една от най-големите компании за софтуер в Европа.

А за Chaosgroup – създателите на най-добрият софтуер в света за 3D визулизиране и анимация.

Чудите се какво е общото между тях – това са компании създадени и изградени от млади българи. Част от тези компании са световни лидери в своята област. Следващия път, когато си помислите, че в България не може да се развива бизнес, спомнете си за тях. Спомнете си и как е създадена и изградена и фирмата, в която работите в момента.

4

Създаването на иновативни продукти и услуги вече не е запазена територия само за стартиращите предприемачи. Все по-често се говори за така наречените „Intrapeneures”.

Това са хора работещи в структурата на компании с вече установен бизнес модел, които поемат инициативата и отговорността да превърнат една нова идея в печеливш продукт или бизнес. Организации като Virgin, Google и Amazon са едни от многото ярки примери за глобални организации, които непрекъснато създават нови услуги и продукти.

В реда на мисли, за финал искам да споделя една мисъл на Marianne Williamson, на която попаднах скоро:

“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be?….

It’s not just in some of us; it’s in everyone. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.”

И нека не забравяме:

“We are all on this Earth for some special reason… Be the architect of your future.”

5

Image sources: gapingvoid

Нели Найденова, 11.2014

Всичко от което се нуждаем е (споделяне) любов.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *