Уважение към традицията и усещане за градски лайфстайл.

Как може да се постигне усещане за планинска хижа, без да се губи отправната точка на съвременния дизйн?

Fimera Design дава брилянтен отговор на този въпрос с този интериор, в който игриво и прецизно са съчетани суров извънградски декор, дестилирано българско етно и изчистен градски лайфстайл. Тайната на добрата комбинация е в точния баланс на строга геометрия, прагматични решения и задълбочени декоративни елементи, който не просто “украсяват”, а обединяват и осмислят пространството.

IMG_0643

Ваканционният апартамент е 90 кв.м в един от хубавите комплекси на Банско. Заявката на собствениците е за дизайн без реконструкция, за модерно обзавеждане извън клишето. От Fimera се съобразяват с контекста и създават съвременна визия, която напомня за планинска хижа с изтънчен български етноелемент, който минава като тънка червена нишка през целия интериор.

Резултатът е жилище, различно от стандартната хотелска естетика, което оставя приятен спомен за ваканцията. Цялостното изпълнение е на Fimera Contract, като почти всички мебели са проектирани от студиото и са изработрени от масив, без използване на лак от български фирми.

IMG_0664 copy

 • Дневната обединява хол, трапезария и кухня. В интериора са използвани много естествено дърво, масив, кожа, които традиционно се свързват с естетиката на българската хижа.Пространството е еклектика, която носи усещане за различни географски ширини. Кожата на пода е с внимателно избрана шарка – класика, която отлично се вписва в концепцията на интериора. Карето е инртерпретирано по различен начин в цялото жилище. Един от декоративните акценти е закачливо стилизирана глава на лос – находка от е-bay. Мотивът със стилизирани елени сe повтаря на няколко места в жилището.

IMG_0673

IMG_0651 copy

IMG_0687 copy

IMG_0657 copy

IMG_0708 copy

 • Трапезарната маса по проект на Fimera е забележителна със съчетанието на плот дъб и метална основа с бели крака. Часовникът е от колекцията на Diamantini&Domeniconi.

IMG_0694 copy

IMG_0699 copy

 • Ниските помощни маси, отново по дизайн на авторите са модерна интерпретация на традиционната българска маса “паралия”.

IMG_0646 copy

 • В родителската спалня традиционните трикраки столчета са използвани като нощни масички. Акцент са осветителните тела от Farolla. Лампреията от бял бор внася усещането за къща в планината. Дървото е обработено само с масло, което осатавя впечатлението за “обживяно” пространство с минало.

IMG_0732

IMG_0739

IMG_0750 copy

IMG_0745 copy

 • Етношарката е разиграна и в детската – тя започва от таблата на леглото и преминава в растера на гардероба. Нощната лампа е авторски проект на българската дизайнерка Деница Бояджиева. Със своята ръчна изработка тя носи усещане за автентично занаятчиско производство.

IMG_0761 copy

IMG_0771 copy

IMG_0765 copy

 • В детската стая отново се прокрадва етномотивът, който е като червена нишка в дизайна на апартамента.

IMG_0729

IMG_0728 copy

IMG_0720 copy

IMG_0778 copy

 • В апартамента са използвани картини на млади артисти поръчани от лицензирани сайтове за графично изкуство.
  Ламперията е находчиво решение, с което се постига усещане за “топло” пространство.
 • Предимството на апартамента са големите капандури, през които влиза много светлина и се откриват невероятни гледки към планината и Банско. 
 • Чипровската етно шарка е един от дискретните, но много силни акценти в интериора. Тя е изчистена, стилизирана и бродирана върху дамаската, като бяха необходими много опити, за да се постигне идеалното съчетание на цветове и материали.

Текст: Антоанета Баева, Снимки: Александър Новоселски,

Дизайн § Мениджмънт: Fimera Design

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *